Thuis opbaren

Opbaren

Een overledene thuis opbaren kan een belangrijk aspect zijn van het afscheid nemen.

Blog Uitvaart Deventer

Thuis opbaren

Er is een boek verschenen over de vaak hoge kosten van een uitvaart: ‘laat je niet kisten’. Daarin wordt de tip gegeven thuis op te baren om zo de kosten te drukken. Ik was verbaasd.

Wat kunt u verwachten?

Het is inderdaad goedkoper om thuis op te baren. Het kan zomaar de helft schelen met een opbaring in een uitvaartcentrum. Ik heb alleen nog nooit meegemaakt dat dát het doorslaggevende argument was. Mensen kiezen voor een thuisopbaring omdat dat goed voelt. Omdat het fijn is de overledene nog in zijn eigen ruimte te houden. In zijn eigen bed, omringd door de eigen spullen en de eigen sfeer. Ook in bejaardentehuizen en verpleeghuizen is dit vaak mogelijk.

Het is handig als er een aparte ruimte is waar de overledene kan verblijven. Dat geeft meer privacy en we kunnen wat makkelijker de temperatuur regelen. Het moet immers niet te warm zijn en ondanks dat de overledene op een koelplaat komt te liggen is een te hoge omgevingstemperatuur niet wenselijk.

We kunnen natuurlijk een overledene natuurlijk ook heel goed opbaren in een uitvaartcentrum. We brengen dan de overledene naar een 24-uurskamer, waar u een sleutel van krijgt zodat u op elk moment dat u dat wilt bij de overledene kunt zijn. En soms is er helemaal geen behoefte aan een opbaring. Dan brengen we de overledene naar de centrale koeling van een uitvaartcentrum. Alles is mogelijk. Het is het allerbelangrijkste dat het gaat op een manier die voor u goed voelt.

Opbaren wil overigens niet zeggen dat iedereen ook nog bij de overledene kan kijken. Dat is nog wel eens een misverstand. U kunt er heel goed voor kiezen om alleen als naaste familie nog bij de overledene te zijn. Eventueel kunt u er voor kiezen om mensen voorafgaand aan de uitvaart nog afscheid te laten nemen van de overledene. Dat staat los van de manier van opbaren.

Ik heb al veel thuisopbaringen verzorgd en altijd is het bijzonder en intiem. Ook in het dagelijkse contact met de familie is het mooi. ‘Ik ga eerst even bij je moeder kijken’. De overledene is letterlijk nog dichtbij terwijl we met elkaar de uitvaart voorbereiden. Dat het dan ook nog goedkoper is, is natuurlijk mooi meegenomen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.