Persoonlijke uitvaart

Persoonlijke uitvaart

Ik help u met een persoonlijke uitvaart in Deventer of Zutphen.

Persoonlijke uitvaart

Het is een misverstand om te denken dat alles meteen geregeld moet worden. Eigenlijk is alleen de vraag ‘begraven of cremeren’ en de datum en locatie direct van belang. Zodra we die vastgesteld hebben is er rust.

In de dagen die volgen kom ik dagelijks bij u langs. We staan samen stil bij alle beslissingen die u moet nemen. Dat hoeft niet overhaast, er is tijd genoeg!

We kijken wat een passende locatie is voor het afscheid. Dat kan de aula van het crematorium zijn, een kerk, maar ook een locatie die voor jullie waardevol was. Eigenlijk is alles hier mogelijk. We maken de kaart met elkaar. Wat voor tekst komt daar op, en wat voor afbeelding?  Ik heb mijn laptop bij me. We beginnen met een leeg vel. En we stoppen pas als iedereen tevreden is.

We gaan met elkaar de afscheidslocatie bekijken, zodat u weet hoe dat eruit ziet en hoe het op de dag van het afscheid zal gaan. Dat geeft u rust. Bij een crematie laat ik u dan ook de ovenruimte zien, zodat u weet waar de overledene uiteindelijk naar toe gaat. Misschien wilt u na afloop van het afscheid wel mee tot aan de oven. Dat kan.

En hoe gaat het afscheid er uit zien? Zijn er sprekers, is er (live) muziek? En wat doet u na afloop?

Het lijkt misschien heel erg veel. Maar van de nabestaanden hoor ik hoe het door mijn begeleiding eigenlijk makkelijk en vanzelf ging, ondanks dat het natuurlijk heel emotioneel en intens was.

Ik regel alle praktische zaken en houd u steeds op de hoogte van de stappen in het proces. Daar heeft u geen zorgen over; ik zorg dat het goed komt.

Op de dag van de uitvaart krijgt alles wat in de afgelopen dagen is ontstaan daadwerkelijk vorm. Alles is geschreven, geoefend, de beslissingen zijn genomen… nu hoeft u het alleen nog maar te doen. Wat we met elkaar hebben gecreëerd, wordt werkelijkheid. En dat is prachtig en vervullend om mee te maken.

Wat maakt een uitvaart nou eigenlijk persoonlijk?

 

We denken snel dat een uitvaart pas persoonlijk is als het heel bijzonder en uniek is. Maar volgens mij gaat het daar helemaal niet over. Voor mij is de uitvaart niet alleen de dag van de crematie of begrafenis, maar de hele week die daar naartoe leidt. Afscheid nemen begint op de dag van overlijden. Bij iemand die ziek was vaak al daarvoor. En daar zit voor mij het persoonlijke. Hoe kun je in die dagen de dingen doen op een manier die voor jou het beste past. En die voor jou het beste past bij de overledene. Waar houd je je afzijdig, waar sluit je compromissen en waar vind je dat het echt zo moet gaan als jij wilt?

Ik geef daar veel ruimte voor en aandacht aan. Als alle betrokkenen op hun eigen manier én met elkaar invulling geven aan de uitvaart van iemand waar ze van gehouden hebben, dan wordt het in mijn ervaring altijd een persoonlijke begrafenis of crematie.

9 tips voor een persoonlijke uitvaart

 

1. Kies een uitvaartbegeleider die bij u past

Een goede uitvaartbegeleider komt in de dagen voorafgaand aan de uitvaart dagelijks bij u langs. Het is van groot belang dat u zich bij hem of haar op uw gemak voelt. Een uitvaartbegeleider schept rust er ruimte. Als dat goed bij u aansluit zullen veel beslissingen daarna als vanzelf gaan. U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider. Ook als u verzekerd bent bij een maatschappij als Monuta, Dela of Yarden.

2. Kist of wade

Een kist kan veel zeggen over de overledene. Als u kiest voor een kist van onbehandeld hout kan die beschilderd worden door bijvoorbeeld de kleinkinderen. Dat geeft een prachtig beeld. Ook kunt u kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden dat confronterend, maar het geeft een betrokken sfeer omdat het lichaam bij de uitvaart nog enigszins zichtbaar is. Met een wat dikkere stof zijn de contouren van het lichaam niet meer zo herkenbaar.

3. Afscheidslocatie

U kunt op veel plekken de afscheidsbijeenkomst houden. De aula van een begraafplaats of crematorium is goed ingericht op het ontvangen van groepen mensen, de techniek is goed verzorgd en het personeel is volledig ingesteld op uitvaarten. Toch kan een alternatieve locatie heel waardevol en logisch zijn. Dat kan bijvoorbeeld het huis van de overledene zijn, in een clubgebouw, of een andere locatie die passend is. Het afscheid wordt daardoor vanzelf persoonlijker omdat de locatie verbonden in met de overledene.

4. Rouwkaart

Met de rouwkaart geeft u kennis van het overlijden aan uw omgeving en nodigt u mensen uit voor de uitvaart. Het is fijn om die kaart persoonlijk te maken. Dat kan met een mooie tekst die de overledene typeert. Ook de vormgeving en eigen foto’s maken een kaart persoonlijk. Ik werk niet met standaard kaarten, maar ontwerp de kaart samen met u.

5. Vervoer

Een lichaam mag op elke wijze vervoerd worden. Natuurlijk kan het in een statige rouwauto. Maar het kan ook in uw eigen auto, in een bedrijfswagen, met paard en wagen en zelfs met een speciale fietsaanhanger. En kent u de uitvaartbus? De overledene kan dan samen met de familie in een omgebouwde bus vervoerd worden. Zo wordt iets simpels als vervoer ineens een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de uitvaart.

6. (Live)muziek

Muziek heeft een verbindende kwaliteit en zegt veel over de overledene. Livemuziek voegt daar nog een extra demensie aan toe. U kunt een professional inschakelen, maar nog mooier is het als mensen uit de naaste kring muziek maken. Wellicht is er een kleinkind dat een instrument bespeelt.

7. Bloemen

Bloemen geven vaak letterlijk kleur aan een uitvaart. Misschien heeft u een favoriete bloemist. Ook bloemen uit de (eigen) tuin kunnen heel persoonlijk zijn. Of u vraagt iedereen een bloem mee te nemen naar de uitvaart om zo met elkaar één groot bloemstuk te maken.

8. Na afloop

Na afloop kunt u natuurlijk terecht in de koffiekamer van het crematorium. Maar een alternatieve locatie geeft vaak een wat persoonlijkere sfeer. Zeker als die locatie op één of andere manier verbonden is met de overledene. Ook in de keuze van consumpties kunt u de levenswijze van de overledene nog herdenken.

9. laatste wensen

In een ‘laatste wensen boekje’ kunt u de wensen voor uw uitvaart vastleggen. Het is mooi als u dat doet met trefwoorden en globale ideeën. Dat geeft een houvast en tegelijk ruimte voor uw nabestaanden. Zij willen uw uitvaart immers graag in uw geest vormgeven, maar ook op hun eigen manier afscheid van u nemen.

U kunt deze tips voor een persoonlijke uitvaart ook als pdf downloaden.

Hoe ik het graag wil

Hoe u het graag wilt

Het vastleggen van uw laatste wensen kan veel rust geven. Zowel voor u als voor uw naasten. Dit boekje geeft u daar alle ruimte voor. Niet met aanvink-lijstjes, maar met inspirerende teksten en de mogelijkheid voor u om dát te noteren wat voor u van belang is.

Wilt u dit boekje gratis ontvangen? Klik dan hier om het aanvraagformulier in te vullen. Ik stuur u het boekje dan direct toe.

Recensies

 

De aanpak van Rob kenmerkt zich door openheid en betrokkenheid. Hij bezocht ons iedere dag en nam ons bij de hand om ons te helpen om de week voor het afscheid en de uitvaart vorm te geven. Zo ontstond er, dag na dag, een beeld van de uitvaart. Rob denkt mee, komt met voorstellen, geeft betrokkenen ruimte, helpt zoeken naar wat past bij de overledene en de achterblijvers waardoor de uitvaart heel persoonlijk kan worden. Daarnaast geeft hij bijv. over praktische zaken onderbouwde adviezen. Hij heeft veel aandacht voor de familie en details in het proces op de dag van de uitvaart. Hij neemt in het gehele traject de leiding, op een onopvallende maar toch duidelijke en heel prettige manier. Rob heeft een natuurlijke en vanzelfsprekende betrokkenheid en professionaliteit, die ons veel rust en vertrouwen heeft gegeven.
Margareth Schreurs

Je dierbare begraven is een van de belangrijkste momenten in een mensenleven. Dan wil je dat iemand naast je staat, die je begrijpt, aanvoelt en je van zoveel mogelijk zaken kan ontzorgen. Rob brengt de rust en focus op de zaken die belangrijk zijn in de dagen voor, tijdens en na de begrafenis.
Hij zoekt samen met je naar de beste manier en vorm waarop jij een eerbetoon wilt brengen aan de dierbare die je bent verloren. Een waardig afscheid, liefst persoonlijk en puur op de manier die aansluit. Niets dan lof over deze geweldige vent die de gemiddelde naam “uitvaartbegeleider” ver overstijgt zonder arrogantie en zonder franje – puur Rob! Dank je wel!
Dhr. MJP Wetzels

Wat was rob een enorme steun..kwam met oplossingen en heeft het mij gemakkelijker gemaakt in een complexe situatie.
Ineke van den oever

Mede dankzij Rob Oostenrijk hebben wij mijn vader een warm afscheid gegeven. Onze wens om het geheel een vriendelijk en natuurlijk karakter te geven is onder begeleiding van Rob, vanaf de kaart tot en met het samenzijn na afloop, volledig gelukt. Zeer stijlvol zijn de “zwaardere” onderdelen door Rob verzorgd en persoonlijk hebben wij de contacten met Rob als heel plezierig ervaren.
Marja van Keulen

Rob Oostenrijk heeft ons gesteund met veel warmte en professionaliteit. Elke dag leidde hij ons stap voor stap een stukje verder door het proces richting de uitvaart, in behapbare delen die precies pasten bij wat we op dat moment aan konden, en met heel veel rust en tijd. Rob kwam met creatieve ideeën en gaf ons veel vertrouwen door tot in de details mee te denken en ook de leiding te nemen over praktische zaken. Achteraf hebben wij veel bijzondere reacties gekregen over de ceremonie en de betrokkenheid van Rob.(dochter van de overledene)

Als een kunstenaar bewoog Rob mee met wat bij ons pastte….bewoog hij mee met het ook anders mogen vormgeven van deze voor ons zo bijzondere dag.
De combinatie van invoelend zijn en tevens professioneel ondersteunend en begeleidend aanwezig had ik nog nooit eerder gezien.
Een groot voorbeeld voor de nieuwe tijd in de uitvaartwereld (vrouw van de overledene).
Vera Olmer..echtgenote van de overledene

Wij hebben ons als familie in de week na het overlijden van onze moeder in alle opzichten gedragen en gesteund gevoeld door Rob Oostenrijk. Hij was er voor ons en heeft op een bijzonder prettige wijze het afscheid met ons samen op een mooie manier vorm gegeven. Hij had oog voor ons als familie en was in staat om iedereen op zijn of haar wijze betrokken te laten zijn bij het afscheid. Ook het zakelijke gedeelte is door Rob zeer professioneel en adequaat geregeld.
Jacqueline Kole

Rob is warm, betrokken en rustgevend. Doordat hij veel aandacht heeft voor wensen van de nabestaanden, hebben we samen een zeer persoonlijke uitvaart van mijn vader kunnen creëren, waar we met een enorm goed gevoel naar terug kijken.We zien Rob als een prettige uitvaartondernemer.
Ilona Timmer

Bij het overlijden van onze vader en opa hebben we reeds kennis gemaakt met Rob.
Rob heeft toen de uitvaart in volle tevredenheid uitgevoerd.
4 maanden na het overlijden van onze vader en opa hebben wij speciaal om Rob gevraagd om de uitvaart van onze moeder en oma te doen!
Dit zegt genoeg over hoe Rob!
Andrea Nijweide Sigger

Rob willen heel heel hartelijk bedanken voor de hele prettige, rustige, bijzondere en fijne begeleiding, vanaf het overlijden tot afscheid van onze moeder en oma.

Voor ons klopte alles:
# de opbaring (hoe bijzonder en fijn is het dat ze op haar eigen bed ligt en Rob iedere dag
gaat kijken)
# de kaart (met zoveel liefde gemaakt en vooral over nagedacht, het mooie Deventer met onze
ouders op het bankje)
# de rest van de week (was heel bijzonder en fijn)
# de rouwbus (hebben wij als heel intiem, prettig en fijn ervaren, echt GEWELDIG)
# het afscheid in Dieren (echt met zoveel warmte en liefde)

Als wij de DVD terugkijken, ook dan is het compleet.
Alle 3 de kleinkinderen dragen een steentje bij op hun eigen manier, zo fijn en bijzonder.
Rob heeft het perfect in elkaar gedraaid. Het was een warm, mooi en liefdevol afscheid.

Alles had Rob in de hand.
Het ging gedoseerd en niet alle informatie in 1 keer.
Je hebt al veel te verwerken.
Rob is een heel prettig en uniek persoon.
Adèle Dijkstra – Menkhorst

Rob heeft zich zeer betrokken opgesteld en naast mij en mijn man waren ook onze beide zoons zeer over hem te spreken. Hij heeft de uitvaart van onze dochter zeer professioneel begeleid en ook op de dag van de uitvaart was zijn aanwezigheid zeer professioneel en plezierig.
Angelique van Emde Boas

Rob is de meest empatische man die je in dit soort situaties nodig hebt.Hij denkt mee is geduldig enz.
Sari Koch

Rob is een betrokken begeleider in een verdrietige tijd. Weliswaar liepen we tegen wat onverwachte zaken aan, maar die werden snel opgelost. Rob luistert goed naar de wensen van een ieder en helpt mee om knopen door te hakken daar waar de meningen even verdeeld zijn. Zijn optreden op straat is eervol voor de overledene. Moeder heeft een waardige en mooie opbaring en uitvaart gekregen.
Jeroen Koldewijn

Er is met veel aandacht en geduld naar de situatie gekeken. Uitgaan van wat er is geeft veel meer dan iets “moeten bereiken”. En dat is gelukt!!! Dat geeft rust en vertrouwen.
Tineke van Yperen

Beste Rob, mede door jou hebben wij de uitvaart van mijn vader waardig kunnen afsluiten.
Alles was tot in de puntjes verzorgd. Je hebt een groot inlevingsvermogen en je bezit over gepaste humor. Het is een persoonlijk afscheid geworden. Bedankt daarvoor!
Willem Willemsen

Rob is een betrokken en meelevende uitvaartbegeleider.
Hij doet zijn uiterste best om aan de laatste wensen van de overledene te voldoen,
denkt hierbij ook aan alle betrokken familie leden.
J. Gerritsen

Hij liet ons vrij in onze eigen keuzes en ondersteunde ons waar nodig. Had ook nog een paar kostenbesparende suggesties. Prima gedaan, we kijken er tevreden op terug.
HCHM Verhoeven – van der Werff