Persoonlijke uitvaart

Persoonlijke uitvaart

Ik help u met een persoonlijke uitvaart in Deventer of Zutphen.

Persoonlijke uitvaart

Het is een misverstand om te denken dat alles meteen geregeld moet worden. Eigenlijk is alleen de vraag ‘begraven of cremeren’ en de datum en locatie direct van belang. Zodra we die vastgesteld hebben is er rust.

In de dagen die volgen kom ik dagelijks bij u langs. We staan samen stil bij alle beslissingen die u moet nemen. Dat hoeft niet overhaast, er is tijd genoeg!

We kijken wat een passende locatie is voor het afscheid. Dat kan de aula van het crematorium zijn, een kerk, maar ook een locatie die voor de overledene waardevol was. Eigenlijk is alles hier mogelijk. We gaan over de kaart nadenken. Wat voor tekst komt daar op, en wat voor afbeelding? Ik maak de kaart altijd zelf, daardoor is hij altijd uniek.

We gaan met elkaar de afscheidslocatie bekijken, zodat u weet hoe dat eruit ziet en hoe het op de dag van het afscheid zal gaan. Dat geeft u rust. Bij een crematie laat ik u dan ook de ovenruimte zien, zodat u weet waar de overledene uiteindelijk naar toe gaat. Misschien wilt u na afloop van het afscheid wel mee tot aan de oven. Dat kan.

En hoe gaat het afscheid er uit zien? Zijn er sprekers, is er (live) muziek? En wat doet u na afloop?

Het lijkt misschien heel erg veel. Maar van de nabestaanden hoor ik hoe het door mijn begeleiding eigenlijk makkelijk en vanzelf ging, ondanks dat het natuurlijk heel emotioneel en intens was.

Ik regel alle praktische zaken en houd u steeds op de hoogte van de stappen in het proces. Daar heeft u geen zorgen over; ik zorg dat het goed komt.

Op de dag van de uitvaart krijgt alles wat in de afgelopen dagen is ontstaan daadwerkelijk vorm. Alles is geschreven, geoefend, de beslissingen zijn genomen… nu hoeft u het alleen nog maar te doen. Wat we met elkaar hebben gecreëerd, wordt werkelijkheid. En dat is prachtig en vervullend om mee te maken.

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

Ik ben in het bezit van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Dit keurmerk wordt toegekend op basis van beoordelingen door de mensen die ik de afgelopen jaren heb begeleid. Daar ben ik natuurlijk heel trots op, maar het zet me ook aan het denken. Wat maakt een uitvaart nou eigenlijk persoonlijk?

We denken snel dat een uitvaart pas persoonlijk is als het heel bijzonder en uniek is. Maar volgens mij gaat het daar helemaal niet over. Voor mij is de uitvaart niet alleen de dag van de crematie of begrafenis, maar de hele week die daar naartoe leidt. Afscheid nemen begint op de dag van overlijden. Bij iemand die ziek was vaak al daarvoor. En daar zit voor mij het persoonlijke. Hoe kun je in die dagen de dingen doen op een manier die voor jou het beste past. En die voor jou het beste past bij de overledene. Waar houd je je afzijdig, waar sluit je compromissen en waar vind je dat het echt zo moet gaan als jij wilt?

Ik geef daar veel ruimte voor en aandacht aan. Als alle betrokkenen op hun eigen manier én met elkaar invulling geven aan de uitvaart van iemand waar ze van gehouden hebben, dan wordt het in mijn ervaring altijd een persoonlijke begrafenis of crematie.

Persoonlijke Uitvaart

9 tips voor een persoonlijke uitvaart

 

1. Kies een uitvaartbegeleider die bij u past

Een goede uitvaartbegeleider komt in de dagen voorafgaand aan de uitvaart dagelijks bij u langs. Het is van groot belang dat u zich bij hem of haar op uw gemak voelt. Een uitvaartbegeleider schept rust er ruimte. Als dat goed bij u aansluit zullen veel beslissingen daarna als vanzelf gaan. U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider. Ook als u verzekerd bent bij een maatschappij als Monuta, Dela of Yarden.

2. Kist of wade

Een kist kan veel zeggen over de overledene. Als u kiest voor een kist van onbehandeld hout kan die beschilderd worden door bijvoorbeeld de kleinkinderen. Dat geeft een prachtig beeld. Ook kunt u kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden dat confronterend, maar het geeft een betrokken sfeer omdat het lichaam bij de uitvaart nog enigszinds zichtbaar is. Met een wat dikkere stof zijn de contouren van het lichaam niet meer zo herkenbaar.

3. Vervoer

Een lichaam mag op elke wijze vervoerd worden. Natuurlijk kan het in een statige rouwauto. Maar het kan ook in uw eigen auto, in een bedrijfswagen, met paard en wagen en zelfs met een speciale fietsaanhanger. En kent u de uitvaartbus? De overledene kan dan samen met de familie in een omgebouwde bus vervoerd worden. Zo wordt iets simpels als vervoer ineens een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de uitvaart.

4. Rouwkaart

Met de rouwkaart geeft u kennis van het overlijden aan uw omgeving en nodigt u mensen uit voor de uitvaart. Het is fijn om die kaart persoonlijk te maken. Dat kan met een mooie tekst die de overledene typeert. Ook de vormgeving en eigen foto’s maken een kaart persoonlijk. Ik werk niet met standaard kaarten, maar ontwerp de kaart samen met u.

5. Afscheidslocatie

U kunt op veel plekken de afscheidsbijeenkomst houden. De aula van een begraafplaats of crematorium is goed ingericht op het ontvangen van groepen mensen, de techniek is goed verzorgd en het personeel is volledig ingesteld op uitvaarten. Toch kan een alternatieve locatie heel waardevol en logisch zijn. Dat kan bijvoorbeeld het huis van de overledene zijn, in een clubgebouw, of een andere locatie die passend is. Het afscheid wordt daardoor vanzelf persoonlijker omdat de locatie verbonden in met de overledene.

6. (Live)muziek

Muziek heeft een verbindende kwaliteit en zegt veel over de overledene. Livemuziek voegt daar nog een extra demensie aan toe. U kunt een professional inschakelen, maar nog mooier is het als mensen uit de naaste kring muziek maken. Wellicht is er een kleinkind dat een instrument bespeelt.

7. Bloemen

Bloemen geven vaak leterlijk kleur aan een uitvaart. Misschien heeft u een favoriete bloemist. Ook bloemen uit de (eigen) tuin kunnen heel persoonlijk zijn. Of u vraagt iedereen een bloem mee te nemen naar de uitvaart om zo met elkaar één groot bloemstuk te maken.

8. Na afloop

Na afloop kunt u natuurlijk terecht in de koffiekamer van het crematorium. Maar een alternatieve locatie geeft vaak een wat persoonlijkere sfeer. Zeker als die locatie op één of andere manier verbonden is met de overledene. Ook in de keuze van consumpties kunt u de levenswijze van de overledene nog herdenken.

9. laatste wensen

In een ‘laatste wensen boekje’ kunt u de wensen voor uw uitvaart vastleggen. Het is mooi als u dat doet met trefwoorden en globale ideeën. Dat geeft een houvast en tegelijk ruimte voor uw nabestaanden. Zij willen uw uitvaart immers graag in uw geest vormgeven, maar ook op hun eigen manier afscheid van u nemen.

U kunt deze tips voor een persoonlijke uitvaart ook als pdf downloaden.

Hoe u het graag wilt

Het vastleggen van uw laatste wensen kan veel rust geven. Zowel voor u als voor uw naasten. Dit boekje geeft u daar alle ruimte voor. Niet met aanvink-lijstjes, maar met inspirerende teksten en de mogelijkheid voor u om dát te noteren wat voor u van belang is.

Wilt u dit boekje gratis ontvangen? Klik dan hier om het aanvraagformulier in te vullen. Ik stuur u het boekje dan direct toe.

Onderstaande beoordelingen zijn via de website van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart ingediend en kunnen door de uitvaartondernemer niet worden aangepast.

Logo Keurmerk Persoonlijke Uitvaart
Keurmerkhouder: 16034

Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging
Telefoon: 06-54241105
Email: info@rob-oostenrijk.nl
Website: www.rob-oostenrijk.nl

Jaar oprichting: 2014
Keurmerkhouder sinds: 2017

Gemiddelde score (over 6 beoordelingen):


Is de uitvaartverzorger voldoende op bezoek geweest? 9.7 /10

Hoe heeft u het contact met de uitvaartverzorger ervaren? 9.8 /10

Bent u door dezelfde persoon begeleid? 10 /10

Is het een persoonlijke uitvaart geworden? 9.8 /10

Heeft de uitvaart aan uw verwachtingen voldaan? 9.8 /10

Was de hoogte van de factuur conform de begroting? 9.8 /10

Zou u deze uitvaartondernemer bij anderen aanbevelen? 10 /10

Recensies:

Sari Koch
Rob is de meest empatische man die je in dit soort situaties nodig hebt.Hij denkt mee is geduldig enz

Jeroen Koldewijn
Rob is een betrokken begeleider in een verdrietige tijd. Weliswaar liepen we tegen wat onverwachte zaken aan, maar die werden snel opgelost. Rob luistert goed naar de wensen van een ieder en helpt mee om knopen door te hakken daar waar de meningen even verdeeld zijn. Zijn optreden op straat is eervol voor de overledene. Moeder heeft een waardige en mooie opbaring en uitvaart gekregen.

Tineke van Yperen.
Er is met veel aandacht en geduld naar de situatie gekeken. Uitgaan van wat er is geeft veel meer dan iets “moeten bereiken”. En dat is gelukt!!! Dat geeft rust en vertrouwen.

willem willemsen
Beste Rob, mede door jou hebben wij de uitvaart van mijn vader waardig kunnen afsluiten.
Alles was tot in de puntjes verzorgd. Je hebt een groot inlevingsvermogen en je bezit over gepaste humor. Het is een persoonlijk afscheid geworden. Bedankt daarvoor!

J. Gerritsen
Rob is een betrokken en meelevende uitvaartbegeleider.
Hij doet zijn uiterste best om aan de laatste wensen van de overledene te voldoen,
denkt hierbij ook aan alle betrokken familie leden.

HCHM Verhoeven – van der Werff
Hij liet ons vrij in onze eigen keuzes en ondersteunde ons waar nodig. Had ook nog een paar kostenbesparende suggesties. Prima gedaan, we kijken er tevreden op terug.