Persoonlijke uitvaart.

Persoonlijke uitvaart

Het is een misverstand om te denken dat alles meteen geregeld moet worden. Eigenlijk is alleen de vraag ‘begraven of cremeren’ en de datum en locatie direct van belang. Zodra we die vastgesteld hebben is er rust.

In de dagen die volgen kom ik dagelijks bij u langs. We staan samen stil bij alle beslissingen die u moet nemen. Dat hoeft niet overhaast, er is tijd genoeg!

We kijken wat een passende locatie is voor het afscheid. Dat kan de aula van het crematorium zijn, een kerk, maar ook een locatie die voor de overledene waardevol was. Eigenlijk is alles hier mogelijk. We gaan over de kaart nadenken. Wat voor tekst komt daar op, en wat voor afbeelding? Ik maak de kaart altijd zelf, daardoor is hij altijd uniek.

We gaan met elkaar de afscheidslocatie bekijken, zodat u weet hoe dat eruit ziet en hoe het op de dag van het afscheid zal gaan. Dat geeft u rust. Bij een crematie laat ik u dan ook de ovenruimte zien, zodat u weet waar de overledene uiteindelijk naar toe gaat. Misschien wilt u na afloop van het afscheid wel mee tot aan de oven. Dat kan.

En hoe gaat het afscheid er uit zien? Zijn er sprekers, is er (live) muziek? En wat doet u na afloop?

Het lijkt misschien heel erg veel. Maar van de nabestaanden hoor ik hoe het door mijn begeleiding eigenlijk makkelijk en vanzelf ging, ondanks dat het natuurlijk heel emotioneel en intens was.

Ik regel alle praktische zaken en houd u steeds op de hoogte van de stappen in het proces. Daar heeft u geen zorgen over; ik zorg dat het goed komt.

Op de dag van de uitvaart krijgt alles wat in de afgelopen dagen is ontstaan daadwerkelijk vorm. Alles is geschreven, geoefend, de beslissingen zijn genomen… nu hoeft u het alleen nog maar te doen. Wat we met elkaar hebben gecreëerd, wordt werkelijkheid. En dat is prachtig en vervullend om mee te maken.

uitvaart crematie begrafenis deventer